De Magiër der Magische Magyaren
129
post-template-default,single,single-post,postid-129,single-format-standard,bridge-core-2.3.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-22.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
 

De Magiër der Magische Magyaren

Ajax won dit seizoen van Barcelona maar verloor van PEC Zwolle. Er is dus hoop voor Nederland op het komende Wereldkampioenschap voetbal want niet altijd wint het team met de beste spelers. Zo verloor het Nederlands Elftal in 1974 de finale van het wereldkampioenschap van gastland West-Duitsland. In 1954 was Hongarije op het WK in Zwitserland de grote favoriet. Twee jaar eerder was immers de Olympische titel behaald en in 1953 was Hongarije op Wembley de eerste die Engeland op eigen bodem had verslagen. In de poulefase werd met 8-3 gewonnen van West-Duitsland, het land dat Hongarije ook in de finale trof. Het zag er in de finale aanvankelijk goed uit voor Hongarije want al na acht minuten keken de Duitsers tegen een 2-0 achterstand aan. De Duitsers bogen de achterstand echter om in een overwinning waardoor ze voor het eerst de wereldtitel behaalden. Die overwinning staat bekend als ‘Het wonder van Bern’. Zeven jaar later kon een Hongaar in Bern wel de armen in de lucht steken.

De bijnaam van Hongarije in de eerste helft van de jaren vijftig was de Magische Magyaren. De Magyaren waren hun magie alleen even kwijt in de WK-finale. Hoewel Hongarije na deze periode nooit meer die magie op de grasmat wist te leggen, leverden ze nog wel Joszef Kiprich alias de tovenaar van Tatabanya. Een tovenaar zit vol met magie en hoe goed Kiprich het, met zijn slimheid en zijn sluwheid, ook deed bij Feyenoord, je kunt hem niet van magie betichten. Je mag hem dan ook geen Magische Magyaar noemen. Die titel verdient er maar één en dat is Béla Guttmann, voormalig trainer van Sportclub Enschede. Zeven jaar nadat zijn land de wereldtitel had verspeeld in de Zwitserse hoofdstad, won hij als trainer van Benfica, in Bern, de cup met de grote oren door Barcelona te verslaan. Een jaar later speelde Benfica weer een ‘magic match’ maar nu in Amsterdam. In de finale werd Real Madrid met 5-3 verslagen. Real Madrid, met Di Stefano en de Magyaar Puscas in de gelederen, stond 3-2 voor met de rust. Puscas maakte alle doelpunten voor Madrid. Benfica scoorde echter in de tweede helft driemaal. Coluna maakte gelijk en Eusebio maakte het verschil.

Béla Guttmann, de uitvinder van het 4-2-4 systeem, wilde na de tweede Europa Cup op rij loonsverhoging maar de clubleiding van Benfica wilde dat niet betalen. Hierdoor stapte Guttmann boos op en sprak de inmiddels legendarisch geworden woorden dat zonder hem Benfica in geen 100 jaar een Europa Cup zou winnen.

Sindsdien stonden de Portugezen maar liefst zeven keer in een Europa Cupfinale. Alle zeven keer werd er verloren waaronder één keer van PSV, na strafschoppen. Vorig jaar werd er verloren van Chelsea in Amsterdam waar de laatste Europa Cup was gewonnen. In gelovig Portugal dachten velen dat het in Amsterdam weer zou gaan lukken, de cirkel was dan immers rond en met een trainer die Jezus heet, kon het niet mis gaan maar ze kwamen bedrogen uit. In 1990 was de finale tegen AC Milan in Wenen waar Guttmann ligt begraven. Clubicoon Eusebio ging voorafgaand aan de finale naar het graf van zijn oud-trainer om te vragen of hij de vloek kon opheffen. Het hielp niets. Met het overlijden eerder dit jaar van Coluna en Eusebio leeft er geen doelpuntenmaker meer van de finale van 1962. Ook dit wordt in Lissabon aangegrepen als mogelijke reden voor opheffing van de vloek. Vanavond speelt Benfica de Europa League finale tegen Sevilla. Alleen als trainer Jesus er in slaagt de vloek uit de koppies van zijn spelers te krijgen, maakt Benfica een kans en anders zal men voorlopig in de zwarte magie van Béla Guttmann, ‘de Magiër der Magische Magyaren’, blijven geloven.

Geen reactie's

Geef een reactie