Nog geen merckxiaanse toestanden
637
post-template-default,single,single-post,postid-637,single-format-standard,bridge-core-2.3.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-22.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
 

Nog geen merckxiaanse toestanden

Vincenzo Nibali stak er in de Ronde van Frankrijk van 2014 met kop en schouders bovenuit. Slechts twee dagen droeg hij het geel niet. Of dat ook zo was geweest als Froome en Contador niet waren uitgevallen, zullen we nooit weten maar desondanks was het indrukkend wat de Italiaan die Tour liet zien.

‘Dit zijn Merckxiaanse toestanden’, Maarten Ducrot, wielercommentator van de NOS, slingerde het in de derde tourweek de wereld in op het moment dat Nibali zijn voorsprong in het algemeen klassement vergrootte en op weg was naar zijn vierde etappezege. Uiteindelijk won Nibali met een voorsprong van 7 minuten en 52 seconden de ronde. Het was het grootste verschil sinds 1997. De marge die Jan Ullrich destijds nam op nummer twee Richard Virenque was ruim 9 minuten. Toch kan Nibali nog lang niet tippen aan ‘De Kannibaal’ zoals veelvraat Merckx werd genoemd.

Op 20 juli eindigde de Ronde van Frankrijk van 1969 die gewonnen werd door Eddy Merckx. Het was zijn eerste tourzege en de eerste touroverwinning van een Belg in dertig jaar. Om het feest in wielernatie nummer één kracht bij te zetten nam een zekere Frankie het nummer ‘Eddy neemt de gele trui’ op. Het nummer sloeg aan en haalde de zevende plaats in de Vlaamse hitparade. Frankie zong in het refrein: ‘Eddy neemt de gele trui om hem nooit meer uit te doen’. Frankie refereerde aan de overwinning van Merckx in de zesde etappe waardoor hij het geel pakte en de trui tot aan het eind behield. In totaal schreef Merckx die tour zes etappes op zijn naam net als het bergklassement en het puntenklassement. Hij had maar liefst 17 minuten en 54 seconden voorsprong op de nummer twee van het eindklassement. De voorsprong van een tourwinnaar is daarna nooit meer groter geweest. Vijf keer won Merckx de tour. Acht minuten en vier seconden was de kleinste voorsprong waarmee hij een touroverwinning boekte. Dat is nog altijd twaalf seconden meer dan de marge van Nibali.

Geen reactie's

Geef een reactie