RKEDO 35+ – De verhoudingen hersteld
412
post-template-default,single,single-post,postid-412,single-format-standard,bridge-core-2.3.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-22.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
 

RKEDO 35+ – De verhoudingen hersteld

Jan Braas en Piet Laan streden voor hun eigen nog op te richten voetbalclub tegen pastoor Poodt. Jonge mannen waren het nog van zo’n twintig jaar maar ze kregen het voor elkaar. Het is alweer 88 jaar geleden dat ze er in slaagden en de rest is RKEDO-geschiedenis.

Twee maanden later had ook Spierdijk zijn eigen voetbalclub. De Spierdijkers hadden een grote tegenstander in pastoor Nix, de pastoor van het dorp vond voetbal, net als zijn Goornse collega, maar niks met die aanstootgevende blote knieën. De Spierdijker jeugd, toen ook al recalcitrant, protesteerde op een bijzondere manier. Zij krasten leuzen als ‘Wij willen voetbal’ in de achterste kerkbanken. Kapelaan Dekker nam het voor de jeugd op maar Nix bleef het niks vinden en ging pas overstag toen er toestemming van de bisschop kwam.

Vijf maanden later, op Hemelvaartsdag, werd het veld (slechts 90 x 54 meter) in Spierdijk officieel geopend met een wedstrijd tegen de club uit De Goorn, toen nog SDO genaamd. Nix verrichtte de aftrap en alle spelers kregen na afloop een herinneringsmedaille. In het mooie jubileumboek van St. George is de uitslag van die wedstrijd weggelaten maar die laat zich natuurlijk wel raden. Het schijnt dat de Gorinezen het Spierdijkse feestje hebben verstierd op een manier waarop Bayern München dat deed bij de afscheidswedstrijd van Johan Cruijff in 1978. De enorme rivaliteit tussen beide clubs vindt zijn oorsprong dan ook op die 14 mei van 1931.

Sinds ik bij RKEDO 35+ voetbal troffen we maar liefst zes keer de aartsrivaal uit Spierdijk. Zes keer stonden we na afloop met lege handen. Het was allemaal in de periode dat het Nederlands elftal de ene teleurstelling aan de andere reeg. Maar nu Koeman de verhoudingen aan het herstellen is, konden wij niet achterblijven. Gisteren kwam Sjors namelijk weer eens op bezoek op het mooiste sportpark van Koggenland. De eerste twintig minuten gaven wij ze nog het idee dat er iets te halen viel maar daarna kwamen wij bovendrijven. Wij hadden namelijk Eddie uit de hoge hoed getoverd. De trainer van MO19 en weginspecteur bij Rijkswaterstaat had de weg naar het doel goed geïnspecteerd en schoot ons op voorsprong. Wim Laan, onder de lat bij Sjors, stond er bij en keek er naar. Laan is dan ook al op leeftijd. Niemand weet precies hoe oud hij is. Wel wordt hij altijd veel te jong geschat omdat hij met een veel jongere vrouw (geef hem eens ongelijk) is getrouwd. Er wordt zelfs gefluisterd dat hij er bij was in 1931 en destijds het rivaliteitsvuurtje behoorlijk heeft opgestookt.

Polleke Poland, bezig aan zijn beste seizoen sinds jaren, verschalkte Laan in de tweede helft fraai met de buitenkant van zijn linkervoet. De overwinning leek daarmee al binnen maar Kees Jan, de bandloze aanvoerder van Sjors, liet zien dat hij heel aardig kan voetballen. Hij nam de bal in een druk zestienmetergebied knap aan op zijn borst en liet vervolgens onze doelmanTom kansloos. Het zal toch niet, speelden even door onze hoofden. Behalve bij Sjaak dan want die heeft daar helemaal geen ruimte voor. Die focust zich gewoon op zijn taak en zo herstelde hij, in de diepte gestuurd door Polleke, de verhoudingen met Sjors door Laan voor de derde keer te verschalken.

Geen reactie's

Geef een reactie